Bambini in Emergenza - Proiectul orfelinatului Montessori de la Singureni

Bambini in Emergenza

Bambini in Emergenza

Proiectul orfelinatului Montessori de la Singureni

LOCUL INTERVENŢIEI

Fundaţia Bambini in Emergenza activează în România, serviciile oferite fiind organizate preponderent în judeţul Giurgiu unde Fundaţia are sediul legal şi se adresează copiilor în dificultate proveniţi din judeţele Giurgiu, Ilfov şi sectoare municipiului Bucureşti.

MISIUNE

Încă din 1995, anul înfiinţării Fundaţiei Bambini in Emergenza, misiunea noastră a fost îngrijirea, asistenţa şi primirea copiilor aflaţi în situaţii de „urgenţă” şi în special a copiilor abandonaţi şi suferinzi de Sindromul Imunodeficienţei Dobândite (S.I.D.A.).

SECTORUL DE INTERVENŢIE

Fundaţia Bambini in Emergenza îşi desfăşoară activitatea în domeniul apărării şi promovării drepturilor copiilor, îngrijirii, asistenţei şi primirii copiilor abandonaţi şi/sau infectaţi cu virusul HIV.

ORIGINE & ISTORIE

În anul 1990, ziaristul Mino Damato a cunoscut-o pe Andreea, o fetiţă româncă abandonată şi bolnavă de SIDA internată într-unul din cele două Pavilioane pentru HIV pediatric ale Spitalului V. Babes din Bucureşti. Cu ocazia întâlnirii cu Andreea (care ulterior a devenit fiica sa), Damato a avut posibilitatea de a vedea condiţiile inumane în care se aflau copiii internaţi în cele două Pavilioane.

În perioada 1990 – 1994 Damato a organizat trimiteri periodice de bani, alimente, medicamente, integratori alimentari, îmbrăcăminte, jucării, material medical de unică folosinţă, echipamente şi aparate medicale în favoarea copiilor internaţi în cele două Pavilioane, cu speranţa de a le ameliora condiţiile de viaţă şi sănătate.

În scopul acordării unui ajutor mai concret, Damato a înfiinţat în 1995 Fundaţia Bambini in Emergenza.

În perioada 1995 – 2002 Fundaţia Bambini in Emergenza:

  • a restructurat cele două Pavilioane pentru HIV pediatric, Casa Andreea şi Casa Doru, în cadrul Spitalului V. Babes din Bucureşti;
  • a creat Centrul Pilot Andreea Damato, la 40 de kilometri de Bucureşti în localitatea Singureni (Jud. Giurgiu) alcătuit din 7 case familiale, o Biserică, un centru de coordonare, un laborator de analize, un cabinet stomatologic, ambulatorii de dermatologie, otorinolaringologie şi fizioterapie;
  • a creat o Şcoală şi Amsabada Drepturilor Copilului in Singureni.

ACTIVITĂŢI

Fundaţia Bambini in Emergenza oferă astăzi:

  • asistenţă şi primire pentru copii abandonaţi cu vârste cuprinse între 0 şi 6 ani in 3 case familiale în Centrul Pilot Andreea Damato din Singureni (Casa Carol, Casa Sfânta Clara, Casa Îngerul Păzitor);
  • asistenţă şi primire pentru copii abandonaţi şi infectaţi cu virusul HIV cu vârste cuprinse între 0 şi 6 ani în 3 case familiale în Centrul Pilot Andreea Damato din Singureni (Casa Andreea, Casa Sfântul Francisc şi Casa Sfânta Iuliana). Casa Sfanta Iuliana inaugurată la data de 1 decembrie 2012 este cea mai nouă casă, construită pentru a oferi o solutie la fenomenul unei creşteri exponenţiale a numărului de copii nou nascuti, afectati de infectia cu HIV si abandonati înca de la nastere in spitalele din Bucuresti.
  • asistenţă şi primire pentru tineri HIV-pozitivi in Casa Lorenzo din Centrul Pilot Andreea Damato din Singureni;
  • activităţi de tip after-school pentru copiii din satul Singureni şi distribuire periodică de ajutoare constând în hrană şi elemente de primă necesitate în beneficiul familiilor cele mai sărace din sat.

 

Cel mai nou proiect al Fundaţiei Bambini in Emergenza, „O mamă şi pentru mine”  iniţiat în anul 2011 îşi propune să ofere fiecărui copil din Centrul Pilot şansa de a creşte într-o familie, deoarece doar mediul familial poate să ofere condiţiile optime de creştere şi dezvoltare pentru copil. Este vorba despre profilul profesional al asistentului maternal. În prezent, după etapele de selecţie, formare, consiliere, potrivire practică şi acomodare copil-familie, parcurse cu multă atenţie şi exigenţă, Fundaţia a dezvoltat o reţea de 13 asistenţi maternali care îngrijesc astăzi 14 copii. Alţi 25 copii aflaţi în Centrul Pilot aşteaptă această şansă.

Pe de altă parte, reducând perioada de rezidenţă a copiilor în Centru Fundaţiei Bambini in Emergenza şi considerând numărul copiilor integraţi în familii de asistenţi maternali, căsuţele de tip familial devin disponibile pentru primirea unor noi cazuri (în limita capacităţii şi a structurii de personal) având în vedere cererile de ajutor pe care le primim necontenit din partea Directiilor pentru Protecţia Copilului şi a spitalelor.

Pentru anul 2015 sunt planificate:

1) organizarea şi funcţionarea unei grădiniţe pe modelul pedagogiei Montessori deschisă atât pentru copiii încredinţaţi Fundaţiei cât şi pentru copii din comunitate;

2) dezvoltarea reţelei de. asistenţi maternali profesionişti.

CONTACTE

Silvia Saini Damato-Preşedinte

Fundaţia Bambini in Emergenza

Şoseaua Principala nr.595 – Loc. Singureni – Jud. Giurgiu (Romania).

CIF:10096208;Tel:0722.392.234;Tel./Fax + 40 246234234

Site:  www.bambiniinemergenza.org

Facebook: Fundatia Bambini in Emergenza

e-mail: silvia.saini@bambiniinemergenza.org

 

PENTRU DONATII

Banca Italo-Romena Bucureşti (Lei):RO57 BITRBU 1RON010058 CC03

Banca Italo-Romena Bucureşti (Eur):RO30 BITRBU 1EUR010058 CC01