Dezvoltare profesionala

Lectură și ceai

Motto: Vine vremea la izvoare să mă întorc iar

DSC_0118 copy

Seară de lectură într-un cadru liniștit, la un ceai, cu lumânări și muzică în surdină la MIB. Lecturăm cu glas fragmente alese din cărtile Mariei Montessori sau din alte surse care au ca esență frumosul existentei umane. Discutăm și aprofundăm. Întelegem. Sau măcar înaintăm. Împreună.

Seminarii Muguri

Motto: Vine vremea să dau floare, poate fructe chiar. 

muguriri

Să povestim puțin despre anotimpurile devenirii noastre ca educatori Montessori…

Cursul de formare Montessori pare să fie toamna în care cad frunzele ideilor preconcepute și ale vechii înțelegeri a copilului și se naște imaginea vie a unui nou început posibil. Apoi vine iarna primei experiențe la clasă. Cui îi este absolut ușor în acest anotimp? De câte ori nu visăm la lumina blândă a bucuriei că „ne-a ieșit”? Câte vifore ale îndoielii nu ne trântesc ușa? Dacă n-ar fi zăpada curată a speranței sub pașii zilnici, ne-ar părea nesfârșit gerul incertitudinii. Eh, dar după iarna grea vine, cu puțin ajutor și răbdare, anotimpul ivirilor fragede. Același pom care se frământa privind schimbarea frunzelor primește acum rostul și perspectiva. Mugurii și floarea. Copilul adunat și performanța. Care e următorul vis? Fructul, copilul la maximum.

Indiferent în ce anotimp te găsești, seminariile Muguri te ajută să mergi mai departe. Să ajungi sau să te întorci la rostul care îți deschide perspectiva și lasă copilul să dea în pârg.

Cursuri de aprofundare Montessori

 

Nou: Curs de aprofundare Montessori – Copilul până la trei ani și pragul de la vârsta de 3 ani

De la naștere la 3 ani. O perioadă pe cât de fragilă, pe atât de importantă. Când vorbim despre viața omului, ne raportăm la acest interval așa cum ne raportăm la rădăcină atunci când vorbim despre plantă. În această perioadă se manifestă gestul minunat al naturii de a dărui copilului darul vieții specific umane pe care acesta îl crește; așa cum sămânța primește și poartă cu sine specificul plantei întregi. Evoluția copilului de după 3 ani depinde de împlinirea lui de până atunci, așa cum orice răsare din rădăcină depinde în principal de sănătatea acesteia.

La trei ani se întâmplă un lucru minunat: începe să se trezească în copil conștiința de sine. Care sunt schimbările în viața lui determinate de acest fapt? Cum le observăm și cum ne adaptăm noi, ca adulți, acestor schimbări? Cum s-a dezvoltat copilul până aici sub aspectul limbajului și al mișcării?  Ce temperament și ce tip de personalitate are fiecare copil?

În mediul Montessori, trei ani este vârsta la care se face trecerea copilului de la grupa de toddlers la grupa de 3-6 ani. Ce implică această tranziție pentru copil, pentru educator și pentru administratorul de grădinită? Cum organizăm trecerea în așa fel încât să-i fie cât mai ușor copilului. Iată câteva întrebări la care veți găsi răspuns în cadrul acestui curs.

poza site

*Trainer AMI: Patricia Wallner

*Perioada: 11-15 ianuarie 2016

*Locația: MIB

*Taxa de participare/persoană: 300 Euro – tva inclus (100 Euro taxa de inscriere si 200 Euro pana pe 10 ianuarie)

*Program: zilnic intre orele 13.00 – 18.30

Cursul de aprofundare pe care vi-l propunem este o inovație pentru lumea Montessori, întrucât se adresează în același timp:

–        Educatorilor Montessori, nivel 3-6 ani. Aceștia au ocazia să-i înțeleagă mai în profunzime pe copiii de trei ani și mai mici care vin din grupele de toddlers și să-i ghideze pe părinții lor în procesul de tranziție către grupa de 3-6 ani

–       Administratorilor de școli și grădinițe Montessori.  Ei vor avea o perspectivă clară și concretă a nevoilor foarte diferite ale copiilor în cele două segmente de vârstă: 0-3 si 3-6 și a felului în care se realizează tranziția de la o grupă la alta

–       Părinților. Cursul este o ocazie bună pentru ei să aprofundeze informațiile pe care le dețin despre copilul de până la 3 ani, despre schimbările prin care trece acesta, precum și despre tranziția lui la grupa de 3-6 ani

*Programa cursului

–  Dezvoltarea personalității în primii ani 3 ani de viață

–  Limbajul și mișcarea copilului până la 3 ani

–  Profiluri temperamentale

–  Diferențe în prezentările Montessori oferite copiilor până în 3 ani și celor de peste 3 ani

–  Exerciții pentru a veni în ajutorul copiilor cu reflexe neinhibate

– Tranzitia copilului de la vârsta de 0-3 ani la varsta de 3-6 ani, de la comunitatea de toddlers la grupa de 3-6 ani

– Observarea educatorului de 3-6 ani la clasa de toddlers (cum știm dacă un copil este pregătit să treacă la grupa de 3-6 ani)

– Procesul de tranziție: dificultăți, durată, sugestii și bune practici

– Pregătirea părintilor pentru această tranziție

– Adaptarea copilului la un grup mai mare de copii și la un spațiu cu multe materiale noi

– Regresia normală a copiilor după mutarea la clasa de 3-6 ani

Inscrierile se fac pe email la adresa: curs@institutulmontessori.ro. Locurile sunt limitate.