De ce AMI

ami

O garanție a calității

Asociația Montessori Internationale acreditează centre de formare în întreaga lume. Aceste centre oferă cursuri AMI recunoscute internațional pentru standardele înalte și pentru autenticitatea lor. Cursurile sunt, în esență, la fel în toate centrele. Centrele de formare acreditate de AMI sunt atent supravegheate de AMI, formatorii sunt profesori AMI și fiecare curs are examinatori externi, numiți de AMI.

mariaDr Maria Montessori a fondat AMI

Asociația Montessori Internationale (AMI), fondată în 1929 de către Dr Maria Montessori, este o comunitate globală care continuă să protejeze integritatea muncii depuse de Maria Montessori.

Diploma AMI oferă oportunități în carieră
– profesorii formați la cursuri AMI au multe oportunități de carieră și sunt tot mai solicitați în România
– diploma AMI este recunoscută în toată lumea
– AMI este o organizație internațională
– un profesor AMI poate aspira să devină director, administrator, consultant, formator, sau să își deschidă propria școală
– AMI oferă și alte programe pentru absolvenții de cursuri AMI, cum ar fi cursuri anuale de perfecționare si programul Educateurs san Frontières (Profesori fără frontiere), program care urmărește să susțină cauza tuturor copiilor și să reinterpreteze principiile și practicile Montessori din perspectiva extinsă a societății.

De ce cursuri față în față?
Abordarea Montessori oferă o viziune largă asupra educației ca sprijin pentru viață. Este gândită să ajute copiii în sarcinile de auto-construcție pe parcursul creșterii lor, de la copilărie la maturitate. Are succes deoarece principiile sale au la bază dezvoltarea naturală a copilului. Flexibilitatea sa oferă o matrice în cadrul căreia directivele interne ale fiecărui copil îl ghidează pe acesta către o creștere sănătoasă.

Pregătirea adultului care urmează să lucreze cu copii necesită un nivel ridicat de auto-disciplină și angajament, precum și o atitudine profesionistă. Această pregătire poate fi atinsă doar prin imersiunea în teoria Montessori, sub supervizarea lectorilor cu experiență relevantă. Mai mult, materialele speciale folosite cu copiii într-o clasă Montessori necesită instruire specifică și practică supervizată, deoarece fiecare piesă din mecanism are o funcție anume în schema completă a Mediului Pregătit Montessori.

Aceste aspecte fundamentale nu pot fi acoperite suficient de profund prin învățământ la distanță.

Instruirea Montessori este un proces de reorientare prin care studenții încep să descopere pentru ei înșiși adevărurile profunde care stau la baza abordării Montessori.

Cursurile sunt full-time și au loc pe parcursul unui an școlar sau timp de mai multe veri. Programul cursului include prelegeri, seminarii și demonstrații privind filosofia Montessori, dezvoltarea copilului și materialele Montessori. Fiecare curs include, de asemenea, și componente semnificative de observare, practică supervizată cu materialele, construirea de materiale și practică de predare. Studenții realizează un album în care detaliază scopul, folosirea și prezentarea fiecărui material.

Folosind cuvintele Dr. Montessori, profesorul ‘trebuie să prezinte lecția, să planteze sămânța și apoi să dispară, observând și așteptând.’ (“Chemarea educației”, Vol. 11, nr. IV, decembrie, 1925). Acest proverb aparent simplu continuă să fie o învățătură valoroasă și o sursă de inspirație. Reprezintă esența rolului pe care îl are profesorul Montessori.

Scurtă istorie a cursurilor AMI
Dr. Maria Montessori a deschis prima Casa dei Bambini (Casa Copiilor) în San Lorenzo, în 1907. ‘Descoperirea copilului’ care s-a petrecut în mijlocul acestui grup de copii a atras atenția lumii întregi. La scurt timp după, a urmat cererea pentru instruirea profesorului Montessori iar în 1909 Dr. Montessori a susținut primul curs de formare pentru profesori. Cursul avea loc anual și participanții erau în special profesori din Italia. În 1912, prin traducerea în limba engleză a cărții Dr. Montessori „Metoda Montessori” (ulterior redenumită „Descoperirea Copilului”), interesul internațional pentru abordarea sa a crescut rapid. În 1913, avea loc la Roma primul curs internațional. Participau optzeci de studenți, în principal din America dar și câțiva din Australia.

În 1919, Dr. Montessori a susținut primul său curs în Anglia. La acel moment, The Daily News comunica: „Renumita femeie, pionier al educației copiilor, Dr. Maria Montessori a sosit în Londra… pentru a preda un curs profesorilor britanici – primul în această țară. Prezența la curs este limitată la 250 de persoane dar au fost trimise peste două mii de solicitări.” Ulterior, Dr. Montessori a mers o dată la doi ani la Londra pentru a ține cursuri similare. De asemenea, între 1920 și 1930 a ținut cursuri și în Austria, Germania, Olanda și Italia.

În 1929, Dr. Montessori a înființat Asociația Montessori Internationale pentru a-și structura munca și pentru a se asigura că va fi continuată și după moartea sa în conformitate cu principiile sale pedagogice și psihologice.

Mișcarea a continuat să crească în întreaga lume, în anii ’30 ținându-se cursuri în țări europene. În 1939 a fost ținut cursul inaugural în India, urmat de altele în următoarea decadă. După separarea Indiei de Pakistan, Dr Montessori s-a întors în Europa având un prim curs susținut în Karachi, Pakistan în 1949. După moartea Dr. Montessori, în 1952, Asociația Montessori Internationale, condusă de fiul său Mario Montessori, a lucrat la înființarea de centre de formare permanente în întreaga lume. De asemenea, a fost realizat un program cuprinzător pentru formarea formatorilor. În zilele noastre, există centre AMI de formare a adulților pentru a lucra cu copiii la trei niveluri: Asistenți în copilăria mică (0-3), Casa Copiilor (3-6) și Elementar (6-12).