Scrisoarea Presedintelui MIB

Dragi prieteni,

Fiecare copil este un nou început pentru viața umanității. Și o speranță. Fragil, unic și irepetabil, copilul se construiește pe sine în primii ani ai vieții, apoi devine parte dintr-un context social pe care este chemat să îl transforme pozitiv. Bine înțeleasă și temeinic ghidată de adultul pregătit să o întâmpine, fragilitatea de la începutul vieții copilului rezonează profund la vârsta maturității, în termeni de stabilitate, competență și dăruire conștientă.

Adultul Montessori pregătit să lucreze cu copiii construiește o ambianță potrivită, ca răspuns la nevoile copiilor, observă sistematic, experimentează responsabil, își iubește lucrul, studiază cu sârg și pune accent pe tendințele natural pozitive în copil, pentru a susține viața însăși.

Pentru ca toate acestea să devină obișnuință, adultul are nevoie să treacă printr-un proces îndelung de transformare pozitivă, care în metoda Montessori ia forma trainingului AMI, realizat de formatori autorizați, pregătiți temeinic, deschiși, și de o deosebită calitate umană.

Aceste cursuri vor oferi copiilor români ocazia extraordinară de a fi îndrumați de adulți cu competențe aparte în aplicarea metodei Montessori la nivelul vârstelor de 0-3 ani, 3-6 ani și 6-12 ani.

Pe termen lung, astfel de cursuri sunt un demers absolut necesar pentru reașezarea în firesc a atmosferei educaționale și culturale românești. Sunt foarte multe mărturii care arată că experiența Montessori în copilărie dă măsura echilibrului personal, responsabilizează social și contribuie semnificativ la cultivarea valorilor și normalității umane.

Eforturile noastre, îndelungate și susținute, pentru organizarea de cursuri AMI Montessori în România sunt, așadar, absolut justificate.

Diploma AMI obținută la finalul cursurilor este recunoscută internațional. Pentru cei care o obțin este mai mult decât un certificat. Este un trofeu, o marcă a unui nou început personal și o provocare în direcția descoperirii de sine.

Mariana Uliță