Montessori pentru persoane în vârstă şi cu demență

Dacă ești în căutarea unor modalități de a îți transforma comunitatea de îngrijire a vârstnicilor într-un mediu plin de bucurie și de sens, ai ajuns la locul potrivit! Îţi vom arăta cum să creezi un mediu în care adulții în vârstă pot înflori!

Seminarul se va desfasura online şi va consta în 4 sesiuni: 4, 11, 18, 25 martie 2024

Program: 18.30 – 21.30 (ora României)

Preț:

– Early Bird: până pe 15 februarie – 250 euro

– după 15 februarie – 350 euro

Înscrierile se fac completând acest formular.

Participanții vor primi certificat AMI de participare la finalizarea seminarului.

Pentru a afla mai multe detalii despre acest seminar, am organizat două întâlniri de prezentare cu Jennifer Brush pe 14 decembrie 2023 şi 19 ianuarie 2024.

Dacă ai ratat întâlnirile şi ai vrea mai multe detalii, ne poţi contacta la curs@institutulmontessori.ro.

Sursa foto: Brush Development Company

În cadrul acestui atelier vei avea ocazia să:

– Descoperi o abordare revolutionară a îngrijirii demenței care îți va schimba total perspectiva asupra îmbătrânirii și a persoanelor cu demență.

– Cunoști primul lucru pe care ar trebui să îl faci pentru a crea un sentiment de comunitate între personal și vârstnici.

– Vezi cum un program atractiv de îmbogățire a vieții transformă cultura unui centru de îngrijire pe termen lung și, în cele din urmă, eliberează dramatic timpul personalului.

– Afli cum să implementezi un instrument simplu pentru a ajuta persoanele cu deficiențe cognitive să participe la conversații semnificative.

– Identifici greșelile pe care aproape toată lumea le face, fără să știe, în ceea ce privește orientarea și folosirea indicatoarelor, ceea ce duce la confuzie și neînțelegeri, apoi înveți să le corectezi.

– Îţi dezvolţi abilitățile de a comunica eficient cu persoanele cu demență, astfel încât acestea să înțeleagă cu ușurință ceea ce încerci să transmiți.

Îngrijitorii familiilor, educatorii și profesioniștii din domeniul sănătății vor învăța despre Montessori pentru persoanele în vârstă și cu demență, o abordare inovatoare a îngrijirii care le permite persoanelor să aibă grijă de ele însele, de ceilalți și de comunitatea lor – aducând scop și sens vieții vârstnicilor și crescând semnificativ satisfacția personalului. 

Participanţii vor primi certificate de participare AMI.

Lecturi recomandate pentru curs: Montessori for Elder and Dementia Care, de Jennifer A Brush, disponibilă prin Health professions Press, Eurospan și Amazon.

Ziua 1

Bun venit și prezentări

Îngrijirea centrată pe persoană

– Ce este îngrijirea centrată pe persoană?

– Implicarea centrată pe persoană

– Evaluări centrate pe persoană

– Valoarea rolurilor

Montessori pentru copii

– Contextul operei Mariei Montessori

– Descoperirile cheie ale dezvoltării umane

– Componentele cheie ale educației Montessori

Pauză

Aplicarea metodelor Montessori în mediul de îngrijire

– Montessori pentru persoane în vârstă și cu demență

– Tendințele umane

– Mediul pregătit

– Grație și curtoazie

Ziua 2

Aplicarea metodelor Montessori în mediul de îngrijire

– Observarea

– Abordarea comportamentelor responsive

Aplicarea metodelor Montessori în mediul de îngrijire

– Starea de bine

– Dezvoltarea activităților

– Dezvoltarea rolurilor

– Componentele activităților și rolurilor

Pauză

Activități Montessori

– Prezentarea activităților Montessori

– Demonstrații

– Când totul vine laolaltă

Ziua 3

Înțelegerea demenței și a memoriei

– Ce este demența?

– Tipuri de demență

– Cum funcționează memoria

Cele mai bune practici de îngrijire a demenței

– Cărți despre memorie

– Comunicarea

Pauză

Cele mai bune practici pentru îngrijirea demenței

– Evaluări personalizate

– Planuri de implicare semnificativă și practică!

Ziua 4

Cele mai bune practici pentru îngrijirea demenței

– Vederea, auzul și alte modificări asociate cu demența

– Orientări și strategii de proiectare bazate pe dovezi

– Bariere și soluții de mediu

Cele mai bune practici pentru îngrijirea demenței

– Rutina zilei

– Activităţile zilnice în stil Montessori

Pauză

Montessori în practică

– De unde să începem?

– Fazele implementării

– Crearea unui plan de acțiune

– Gândul Montessori al săptămânii

– Întrebări și următorii pași pentru certificare

Traineri

Jennifer Brush, MA/SLP, este specialist Fulbright, cercetător, autor premiat în domeniul îngrijirii demenței și consultant în domeniul sănătății, din nord-estul statului Ohio. Jennifer este, de asemenea, director de program, Montessori Education for Dementia la St. Nicholas Montessori College Ireland. Jennifer este membru pionier AMI pentru persoanele în vârstă și cu demență fiind parte din Consiliul Consultativ al Association Montessori Internaţionale (AMI) pentru Montessori pentru persoane în vârstă şi cu demenţă. Ea a fost unul dintre primii trei formatori certificați AMI pentru Montessori pentru demență și îmbătrânire din lume, precum și primul din SUA. Jennifer este autoarea a numeroase articole de cercetare și a mai multor cărți recunoscute la nivel național despre demență, inclusiv a celei mai recente cărți a sa, Montessori for Elder and Dementia Care, publicată de Health Professions Press. Jennifer este cunoscută pe scară largă pentru activitatea sa inovatoare în domeniul intervenției de recuperare a memoriei, fiind pioniera acestui domeniu de studiu în logopedie și coautoare a două cărți pe această temă.

Margaret Jarrell, M.Ed. este învatator Montessori și consultant pentru nivelul 6-12 ani, cu o experiență de peste 20 de ani de lucru cu elevi, familii și educatori.  A obținut o diplomă de licență în psihologia dezvoltării la Duke University și un master în educație la Marymount University.  Margaret a obținut Certificatul de practician în Montessori pentru persoane în vârstă şi cu demență prin intermediul Association Montessori Internaţionale (AMI).  Pe lângă faptul că este formator AMI, ea lucrează la o varietate de proiecte pentru Brush Development Company, inclusiv la formarea și pregătirea partenerilor de îngrijire și a profesioniștilor din domeniul sănătății care doresc să implementeze practicile Montessori pentru a îmbunătăți calitatea vieții vârstnicilor.  Margaret este, de asemenea, director al Greenspring Center for Lifelong Learning. Ea locuiește în St. Petersburg, Florida, împreună cu familia sa.

Mandy Cheskis, M.S., CCC/SLP, este pasionată de furnizarea de asistență medicală de calitate pentru persoanele care trăiesc cu demență. Ea are peste 30 de ani de experiență profesională în calitate de logoped cu bătrânii care trăiesc la domiciliu, în centre de îngrijire calificată, în centre de îngrijire asistată și de îngrijire personală. Ea a obținut certificatul AMI de practician în Montessori pentru persoane în vârstă şi cu demență și este recunoscută ca masterand clinician în domeniul deficiențelor de comunicare cognitivă. De asemenea, este educatoare și mentor în domeniu, consultant și manager de proiect pentru Brush Development. În calitate de specialist în tulburări de limbaj și comunicare și de deglutiție, Mandy este foarte sensibilă la nevoile celor cu demență și se angajează să le păstreze abilitățile și să mențină căile pentru conexiuni semnificative. Prin munca sa cu Montessori pentru persoane în vârstă şi cu demenţă, obiectivul ei este de a le permite acestora să-și păstreze personalitatea, observând că ceea ce la început pare imposibil poate deveni din nou posibil.